Botanicy z Zamoyskiego strychu

Odzywamy się po długiej przerwie, aby przekazać nowe informacje. Przez ostatnie kilka miesięcy cały czas uprawialiśmy roszponkę i rukolę, sprawdzając działanie różnych kombinacji wykorzystywanych przez nas związków. Mamy już zebraną większość wyników, pozostaje zrobienie wykresów i ich analiza.

Wykazaliśmy, że stworzony przez nas nawóz stymuluje kiełkowanie i wzrost wybranych przez nas roślin. Przychodzimy również z dobrymi wiadomościami! Przeszliśmy do etapu regionalnego konkursy Explory (możecie nas znaleźć pod tytułem „Nanocząstki jako nośniki substancji stymulujących kiełkowanie i wzrost roślin uprawnych”) oraz dostaliśmy się do finału EUCYS’a -„Nanocząstki jako potencjalne nośniki biologicznie czynnych substancji przyspieszających kiełkowanie nasion i wzrost rukoli (Eruca Vesicaria L. Cav.) oraz roszponki (Valerianella Locusta Latter. Em. Betcke) uprawianych w sztucznych warunkach środowiska”.

Rozpoczęcie tego projektu i prowadzenie go możliwe było między innymi dzięki naszej szkole, więc dziękujemy bardzo Dyrekcji za udostępnienie nam przestrzeni na strychu!

W dniach 30 marca i 1 kwietnia osobiście będziemy prezentować nasz projekt przed jurorami. Mamy nadzieję, że wszystko się uda. Trzymajcie kciuki! (Kinga, Antoni i Kazimierz)