Wspólne gotowanie w ogrodzie botanicznym

23 listopada uczniowie klasy II D odwiedzili Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego. Zajęcia rozpoczęliśmy od spaceru z panią Ewa Szachowską, która oprowadziła nas po ogrodzie. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych informacji o roślinach, które zakończyły już swój sezon wegetacyjny w tym roku jak i takich, które są zielone przez cały rok, a nawet zaczynają kwitnąć wraz z nadejściem późnej jesieni jak na przykład oczar wirginijski. Mieliśmy też okazję do praktycznego omówienia budowy owoców na podstawie kasztana jadalnego. Poznaliśmy również wiele zastosowań roślin leczniczych i użytkowych. Spacer umilały nam instalacje o tematyce przyrodniczej, które obecnie można oglądać w ogrodzie w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdy rozświetlają ścieżki odwiedzającym. Po spacerze udaliśmy się na warsztaty kulinarne. Mieliśmy szansę poznać nowe przepisy na zupę dyniową oraz pieczoną owsiankę z marmoladą jabłkową i przygotować je współpracując w grupach. Na sam koniec każdy mógł spróbować przygotowanych przez nas potraw, które oprócz walorów estetycznych smakowały wyśmienicie.
Zarówno spacer jak i wspólne gotowanie spodobało się nam wszystkim i bardzo chętnie udalibyśmy się tam ponownie w najbliższym czasie. (Antek i Gabrysia z klasy II D)

Tags